Wat zijn de gevolgen voor mijn (klein)kinderen als ik zelf MRSA-drager ben?

Antwoord

Uw (klein)kinderen lopen, als ze gezond zijn, geen gevaar als ze in uw buurt zijn als u MRSA heeft. Normaal contact zoals handen schudden of omarmen, zijn gewoon mogelijk. Na contact moeten alleen de handen gewassen te worden.


Let op: Dit is slechts een richtlijn. Elk ziekenhuis heeft specifieke MRSA-voorschriften. Raadpleeg bij twijfel altijd uw deskundige infectiepreventie!

Extra informatie

Wel moeten natuurlijk hygiënische maatregelen in acht worden genomen, en wel de volgende:

  1. Bedek wonden en houdt natte wonden bedekt met schoon, droog verband. Pus van geïnfecteerde wonden kan MRSA bevatten en daarom is het van belang de wond bedekt te houden en verspreiding naar uw huisgenoten en anderen zoveel mogelijk te voorkomen.
  2. Regelmatig handen wassen: Uzelf en uw gezinsleden moeten regelmatig hun handen wassen met warm water en zeep, vooral na het wisselen van wondverband.
  3. Deel geen persoonlijke spullen zoals handdoeken, washandjes, scheermesjes, kleding die mogelijk in contact zijn geweest met de geïnfecteerde huid. Textiel dient gewassen te worden op een volledig wasprogramma (40 graden) en het liefst gedroogd in een droger of heet gestreken te worden.
  4. Geef bij elk bezoek aan een arts of zorginstelling aan dat u MRSA-drager bent. Dan kunnen de juiste maatregelen worden genomen om verspreiding te voorkomen.

Voor alle duidelijkheid: voor gezonde mensen is het risico op een MRSA-infectie heel klein. Natuurlijk blijft er zoals bij alle infecties een medisch risico, maar zolang personen in de naaste omgeving of bezoekers van de MRSA-patiënt gezond zijn, is het voor niemand schadelijk om met een MRSA-patiënt in één ruimte te zijn. Normaal contact zoals handen schudden of omarmen, zijn gewoon mogelijk. Na contact moeten alleen de handen gewassen en gedesinfecteerd worden.

Bronnen