Klopt het dat de kweekuitslag van MRSA-patiënten slechts één keer negatief hoeft te zijn om van de isolatiekamer weer op de afdeling te komen, terwijl MRSA-positieve medewerkers pas bij drie negatieve kweken weer op de afdeling mogen komen werken?

Antwoord

Nee, dit is niet waar. Het is eerder andersom.


Voor patiënten

Als alle kweekuitslagen 3 keer, met elk een tussenpoos van 7 dagen, negatief zijn, mag de patiënt als definitief negatief worden beschouwd en kan de isolatie worden opgeheven.

Verklaar de patiënt MRSA-vrij als:

  • Minimaal drie opeenvolgende MRSA-testen negatief zijn met tussenpozen van minimaal zeven dagen
  • De MRSA-test afgenomen op twee maanden en minimaal één jaar na de eerste MRSA-test negatief is én
  • De patiënt geen antibiotica gebruikte tijdens en minstens 48 uur voorafgaand aan de afname van materiaal voor de MRSA-test .


Voor een MRSA-positieve medewerker

Als hij of zij geen huidafwijkingen heeft, 48 uur na de start van de behandeling weer mag gaan werken. Wel moeten na 10, 15 en 20 dagen controlekweken worden afgenomen. Indien één van deze kweekuitslagen positief is, krijgt de medewerker alsnog een werkverbod en mag dan pas weer werken als er drie sets controlekweken negatief zijn.

Verklaar de medewerker MRSA-vrij als:

  • Minimaal 3 opeenvolgende MRSA-testen negatief zijn met tussenpozen van minimaal 5 dagen
  • De MRSA-test afgenomen op 2 maanden en minimaal 1 jaar na de eerste MRSA-test negatief is
  • De medewerker geen antibiotica gebruikte tijdens en minstens 48 uur voorafgaand aan de afname van materiaal voor de MRSA-test.


Let op: Dit is slechts een richtlijn! Elk ziekenhuis heeft specifieke MRSA-voorschriften. Raadpleeg bij twijfel altijd uw deskundige infectiepreventie!

Bronnen