Mag ik thuis gewoon visite ontvangen als ik MRSA-positief ben?

Antwoord

Ja. Dit is geen probleem, zolang de persoon die op bezoek komt niet ziek is.


Let op!: Raadpleeg bij twijfel altijd de GGD-arts of huisarts!

Extra informatie

Voor gezonde mensen is het risico heel erg klein dat ze met MRSA besmet worden. Normaal contact is toegestaan. Zorg er wel altijd voor dat wanneer het bezoek weg is, het bezoek zijn handen goed wast. Als er mensen met een verminderde weerstand of wanneer ze net geopereerd zijn is het raadzaam eerst te overleggen met uw behandeld arts, GGD- arts of arts microbioloog.

Een ziek persoon in uw omgeving heeft een grotere kans om een MRSA-infectie op te lopen, vooral met aanwezigheid van de volgende risicofactoren:

  • Het gebruik van antibiotica
  • Huidafwijkingen, zoals wonden, eczeem, psoriasis
  • Drains, katheters, infusen

Verder zijn voor u als MRSA-drager de volgende maatregelen van belang:

  1. Bedek wonden en houd natte wonden bedekt met schoon, droog verband. Pus (wondvocht?) van wonden kan MRSA bevatten en daarom is het van belang de wond goed af te dekken om eventuele verspreiding naar uw huisgenoten en bezoek zoveel mogelijk te voorkomen.
  2. Handen wassen: met (koud of warm) water en zeep. Bij niet zichtbaar verontreinigde handen mag ook handalcohol worden gebruikt, vooral na het wisselen van wondverband. Bezoek moet handen wassen als ze weggaan.
  3. Deel geen persoonlijke spullen zoals handdoeken, washandjes, scheermesjes etc. Textiel dient gewassen te worden op min. 40 graden en het liefst gedroogd in een droger. Drogen in de wasdroger helpt eventuele nog aanwezige bacteriën te doden.
  4. Geef bij elk bezoek aan een arts of zorginstelling aan dat u MRSA-drager bent. Mogelijk worden dan nog aanvullende maatregelen genomen.

Bronnen