Kan ik anderen een hand geven als ik MRSA heb?

Antwoord

Jazeker! U kunt anderen gerust een hand geven. Ook normaal contact als aanraken of omhelzen is toegestaan. Zorg er wel altijd voor dat achteraf de handen gewassen en/of gedesinfecteerd worden, zowel die van u als die van degene wie u de hand schudt. Deel verder geen persoonlijke spullen om besmetting te voorkomen.

Extra informatie

Bij ernstig verzwakte personen kan MRSA namelijk infecties veroorzaken en zich via de bloedcirculatie verspreiden naar verschillende organen. Dit kan ernstige infecties veroorzaken. Een ziek persoon in uw omgeving heeft een grotere kans om een MRSA-infectie op te lopen, vooral met aanwezigheid van de volgende risicofactoren:

  • Het gebruik van antibiotica
  • Huidafwijkingen, zoals wonden, eczeem, psoriasis
  • Drains, katheters, infusen

Raadpleeg daarom uw behandeld arts/huisarts als u een dergelijk persoon op bezoek wilt laten komen of bij hem/haar op bezoek wilt gaan.

Verder zijn voor u als MRSA-drager de volgende maatregelen van belang:

  1. Bedek wonden en houd natte wonden bedekt met schoon, droog verband. Pus (wondvocht?) van wonden kan MRSA bevatten en daarom is het van belang de wond goed af te dekken om eventuele verspreiding naar uw huisgenoten en bezoek zoveel mogelijk te voorkomen.
  2. Handen wassen: met (koud of warm) water en zeep. Bij niet zichtbaar verontreinigde handen mag ook handalcohol worden gebruikt, vooral na het wisselen van wondverband. Bezoek moet handen wassen als ze weggaan.
  3. Deel geen persoonlijke spullen zoals handdoeken, washandjes, scheermesjes etc. Textiel dient gewassen te worden op min. 40 graden en het liefst gedroogd in een droger. Drogen in de wasdroger helpt eventuele nog aanwezige bacteriën te doden.
  4. Geef bij elk bezoek aan een arts of zorginstelling aan dat u MRSA-drager bent. Mogelijk worden dan nog aanvullende maatregelen genomen.