Wat is MRSA?

Antwoord

MRSA is een bacterie. In de volksmond wordt MRSA ook wel de ziekenhuisbacterie genoemd, omdat de bacterie daar veelal opgelopen wordt.


Extra informatie

MRSA is de afkorting van Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus. Deze bacterie is een variant van de bacterie Staphylococcus aureus. Gemiddeld 30% van de bevolking draagt deze bacterie regelmatig in de neus en op de huid. Dit geeft geen enkel verschijnsel. Gezonde mensen worden van deze bacterie ook niet ziek. Bij mensen met een sterk verminderde weerstand kan de bacterie wel infecties veroorzaken. 

Voor het 'doden' van bacteriën worden meestal antibiotica gebruikt. Sommige Staphylococcus aureus-bacteriën zijn echter ongevoelig of immuun voor het antibioticum methicilline en ook voor de meeste andere antibiotica. Dit betekent dat het antibioticum methicilline de staphylococcus aureus-bacterie niet kan 'doden', omdat de bacterie door de aanwezigheid van een bepaald gen niet gevoelig is voor het antibioticum. Met andere woorden: de bacterie is resistent tegen methicilline. Vandaar de afkorting MRSA: Methicilline Resistente Staphyloccocus aureus.


Bronnen