Is MRSA te behandelen?

Antwoord

Ja. MRSA-dragers zonder symptomen van infectie worden behandeld met desinfecterende zeep, shampoo, neuszalf en/of huidzalf. Als een infectie is ontstaan door de MRSA-bacterie krijgt de MRSA-drager ook antibiotica toegediend die de MRSA-bacterie "doden". 

Extra informatie

Als een patiënt MRSA-drager is zonder symptomen van infectie (veroorzaakt door de MRSA-bacterie) worden maatregelen genomen om de bacterie te verwijderen. Dit wordt gedaan met desinfecterende zeep en speciale huidzalf om de bacterie van de huid, slijmvliezen en andere lichaamsoppervlakken te verwijderen. 


Als een patiënt MRSA-drager is met symptomen van een infectie veroorzaakt door de MRSA-bacterie, dan wordt antibiotica gegeven. De MRSA-bacterie is resistent (ongevoelig of immuun) tegen veel antibiotica. Ondanks de ongevoeligheid voor veel antibiotica kunnen MRSA-infecties wel worden behandeld met nog enkele antibiotica. De arts-microbioloog kan door laboratoriumonderzoek vaststellen voor welke antibiotica de MRSA gevoelig is en schrijft vervolgens de juiste antibiotica voor.

Bronnen